‘Derde helft’ voor Walenburgerweg 130

Zuid Nederland

tags: #gezichtsbepalend #herontwikkeling #functiewijziging #corbusiaansfunctionalisme #nederlandsenieuwebouwen #renovatie #herbestemming #cultuurhistorie
Werken: bestemmingsplan Walenburgerweg 130
Opdrachtgever: Stichting BOOR/PentaRho bv
Advisering: bestemmingsplan voor functiewijziging inclusief stedenbouwkundige aanpassingen

De huisvesting van de scholen Wolfert College en Wolfert ISK bezorgt Walenburgerweg 130 Rotterdam een 'derde helft'. Na een eerder leven als handelsgebouw, deelgemeentekantoor en kantoor voor PinkRoccade, geeft het pand nu onderdak aan ruim 550 leerlingen. Daarnaast voorziet het gebouw in allerlei nevenschoolse functies. Met recht een schoolvoorbeeld voor herontwikkeling van een gezichtsbepalend gebouw.

Herontwikkeling van een historisch gebouw voor een derde leven

Het pand aan de Walenburgerweg 130 in Rotterdam kent een rijke historie sinds de bouw in 1939 naar een ontwerp van architect G. Holt. Dit oorspronkelijke gebouw is wel omschreven als "een gracieuze mengeling van het Nederlandse Nieuwe Bouwen en het meer monumentale Corbusiaanse functionalisme”.

Het pand deed jaren dienst als handelskantoor voor stoffen. Daarna heeft het de functie van stadskantoor van de deelgemeente Noord vervuld en deed het dienst als kantoor van PinkRoccade. Vanaf 2003 stond het pand leeg en is in verval geraakt.

Voor de huisvesting van de scholen Wolfert College (voortgezet onderwijs) en Wolfert ISK (internationale schakelklas) werd het oude stadskantoor, gerenoveerd tot onderwijslocatie. Het gebouw uit 1939 is voorzien van een inpandige stallingsgarage, een fietsenstalling, een gymzaal op de verdieping, een auditorium en 30 leslokalen.

Het schoolgebouw is op 12 maart 2014 officieel geopend en geeft dan onderdak aan circa 560 leerlingen. Om dit mogelijk te maken heeft Rho adviseurs een bestemmingsplan opgesteld. Het bestemmingsplan beschrijft naast de nieuwe functie ook de bouwkundige aanpassingen aan het gebouw.

Meer informatie over deze herontwikkeling: bel of mail Rob Sips, 010 2018555.
 
Deel deze pagina
‚Äč