Nieuwe entree voor Delft

tags:
  • Eerste verkenning kansen & risico's ruimtelijke ordening
  • Quick scan flora & fauna
De gemeente Delft krijgt een ‘iconische’ toren aan snelweg A13, met daaromheen groen en grachten. De gemeente heeft gekozen voor het plan van Novaform Vastgoedontwikkelaars voor de plek van de voormalige gemeentelocatie aan de Staalweg.
 


De locatie aan de Staalweg 1 wordt ontwikkeld tot een stuk van Delft dat naadloos aansluit bij de bestaande bebouwing en toch vernieuwend is: een woongebied gemixt met ruimte voor startende en innovatieve bedrijvigheid en veel groen. Delft krijgt met een iconische woontoren aan de oostzijde van de stad de entree die het verdient en een woonwijk die wordt gebouwd met een schaal die goed past bij Delft.

De woningen zijn zowel geschikt voor jonge starters op de woningmarkt, doorstromers, gezinnen met kinderen als voor één- en twee persoonshuishoudens in alle leeftijdscategorieën. In het plan is de veelzijdigheid van Delft terug te vinden: grachten en ruimte voor innovatieve bedrijven. Er komt een woontoren van circa 124 appartementen, commerciële ruimten, bedrijfsruimten, circa 300 parkeerplaatsen, 56 studioappartementen, 37 stadswoningen aan de campus en 55 woningen aan de gracht.

Selectie en participatie

Delft is in maart 2017 gestart met een selectieprocedure voor een nieuwe invulling van het gebied Staalweg. De selectieprocedure bestond uit twee fases. In fase 1 vroeg de gemeente marktpartijen om een globale visie voor de herontwikkeling van De Staal. Elf indieners zijn vervolgens getoetst op geschiktheid: kunnen zij een hoogwaardig stedelijke ontwikkeling aan als het gaat om het ontwerpen, ontwikkelen, bouwen, financieren en visie? Daarnaast zijn zij beoordeeld op de kwaliteit, financiën, communicatie en participatie met de omgeving.

Na toetsing bleven drie partijen over voor de tweede fase waarin zij gevraagd werden om met verder uitgewerkte projectplannen en onderbouwingen te komen. Ook moesten zij hun plannen presenteren aan de raad en zijn zij het gesprek aangegaan met de stad, onder meer tijdens 'De dag van de Staal' en via social media, zodat Delftenaren en de raad mee konden denken met de plannen.

Op basis van onder meer de verkregen input hebben de drie partijen plannen ingediend. In juli 2018 zijn deze beoordeeld op de criteria kwaliteit, haalbaarheid en communicatie. Op basis van deze beoordeling bleven twee partijen over voor de laatste ronde, de bieding-fase.

De laatste twee partijen hebben op 4 september jl. een bieding gedaan op het gebied Staalweg 1. Daarna heeft het college besloten de verkoop van de locatie te gunnen aan Novaform Vastgoedontwikkelaars.

Rol van Rho adviseurs

Rho adviseurs voor leefruimte heeft voor dit project de ruimtelijke ordenings-aspecten in beeld gebracht en meegedacht over de procesaanpak en de programmatische inpassing. Het was mooi om te zien hoe door de gemeente Delft bewoners zijn betrokken bij de selectieprocedure. Hun positieve reacties zijn een mooie bonus.

Meer weten over dit project? Neem dan contact op met Leo Snel.

Illustraties: Novaform