Spoorzone Zwolle – een nieuw stuk stad

Steeds meer gemeenten herontdekken hun stationsomgeving. Deze centraal gelegen gebieden bieden kansen voor nieuwe stadswijken. De stad Zwolle gaat mee in deze ontwikkeling. Inmiddels is er een mijlpaal bereikt: het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het bestemmingsplan voor District Z, Werkplaatsen en Lurelui – districten binnen het Spoorkwartier. Dit is een belangrijke stap in de transformatie van de Spoorzone Zwolle, een gebied dat het tweede stadshart van Zwolle moet worden.

De ambitie van de gemeente Zwolle is om in het gebied rond het station en het spoor een nieuw groen stedelijk woon-werkmilieu te creëren. Een nieuw stuk stad voor iedereen. Waar woningen samengaan met innovatieve en creatieve bedrijven en organisaties.

Samenwerking tussen gemeente en NS

Om deze ontwikkeling mogelijk te maken, hebben de gemeente Zwolle en de NS afspraken gemaakt over een gemengd en ambitieus bouwprogramma. Er wordt niet alleen gebouwd aan nieuwe woningen en gebouwen, maar ook aan een leefbare en duurzame omgeving. Belangrijke thema’s daarbij zijn klimaatadaptief bouwen, ruimte voor creativiteit en cultuur en het versterken van de verbinding tussen onderwijs, arbeidsmarkt en ondernemerschap.

De plannen voor het Spoorkwartier zijn het resultaat van een intensieve samenwerking met de gemeente Zwolle, NS Stations en andere partners, én de betrokkenheid van bewoners en ondernemers.

 

Duurzame verstedelijking als basis

Bij een ontwikkeling van deze omvang is duurzame verstedelijking een belangrijk uitgangspunt. Volgens het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) moet het plan worden getoetst aan de Ladder voor duurzame verstedelijking. NS Vastgoed B.V., eigenaar van een groot deel van de gronden, vroeg Rho Adviseurs om dit onderzoek uit te voeren. Hiertoe hebben wij het overheidsbeleid, de behoefte aan de transformatie van het gebied in algemene zin en de behoefte aan verschillende specifieke functies in beeld gebracht.

Op basis van het onderzoek kwamen wij tot de conclusie dat er behoefte is aan de onderzochte functies wonen, werken, detailhandel, horeca, onderwijs, culturele voorzieningen, maatschappelijke voorzieningen, leisure, sport en hotel(s). Hierin zijn ook de voorwaarden voor verschillende functies die bijvoorbeeld zijn ingegeven vanuit gemeentelijk of provinciaal beleid, door ons inzichtelijk gemaakt. Het onderzoek helpt zowel de ontwikkelaar als de gemeente in de afweging welk (maximale) programma wenselijk is.

Daarnaast bood ons onderzoek waardevolle inzichten die hebben geholpen bij de afstemming tussen NS Vastgoed en de gemeente Zwolle. PartnersRO gebruikte de resultaten om tot overeenstemming te komen over de gewenste flexibiliteit en de maximale omvang per functie in het bestemmingsplan. De uitkomsten hiervan zijn verwerkt in het definitieve onderzoek en als bijlage bij het bestemmingsplan gevoegd. Het bestemmingsplan is inmiddels onherroepelijk.

Bij gebiedsontwikkelingen zoals de Spoorzone Zwolle moet het programma zich nog verder uitkristalliseren. Ontwikkelaars willen flexibiliteit voor de uiteindelijke invulling, terwijl de gemeente een samenhangende stadswijk wil realiseren zonder leegstand op andere plekken. De Ladder voor duurzame verstedelijking is een waardevol instrument voor het maken van deze afweging.

De Ladder als kompas voor slimme ruimtelijke keuzes

Hoe zorg je ervoor dat de Ladder voor duurzame verstedelijking geen belemmering is voor een (gefaseerde) ontwikkeling, waarvan de exacte invulling nog niet duidelijk is?

De ervaringen in Zwolle laten zien dat de Ladder niet alleen een goed toetsingsinstrument is, maar ook richting geeft aan een weloverwogen invulling van functies bij een gebiedsontwikkeling. Met als resultaat: een flexibele planologische regeling die ruimte laat voor toekomstige behoeften, zonder het proces te vertragen.

Onze collega Joost Jansen legt in onderstaande blog uit hoe we als Rho Adviseurs deze uitdaging aangaan:

Meer weten over het project Spoorzone Zwolle of behoefte aan advies over de toepassing van de Ladder voor duurzame verstedelijking voor jouw project?

Neem daarvoor contact op met Joost of met Tommy