innocent drinks opent ’s werelds duurzaamste gezonde sappenfabriek in Rotterdam

Innocent drinks, de Europese marktleider van smoothies en gezonde sapjes, opent voor het eerst sinds het ontstaan een eigen fabriek "De Blender". Deze week rollen de eerste sapjes en smoothies van de band op de Rotterdamse Food Hub. Dit gebeurt met een sterke duurzaamheidsmissie: De Blender moet de eerste, volledig CO2-neutrale fabriek van Europa worden!

 

De duurzaamheidsmissie van De Blender

Als onderdeel van de samenwerking tussen de 500 B Corps is met elkaar afgesproken om in 2030 als bedrijf CO2 neutraal te zijn. 20 jaar eerder dan is afgesproken in het Klimaatakkoord in Parijs. Echter, innocent drinks ziet dat we nu al op een keerpunt staan voor een duurzame toekomst van onze planeet. De klimaatcrisis haalt de klimaatacties in. Daarom besluit het bedrijf om nu al vaart achter te zetten en wil in 2025 CO2 neutraal zijn, 5 jaar eerder dan gepland.

De Blender is een fabriek waarbij vanaf de tekentafel tot en met de operatie is nagedacht over duurzaamheid. Door de holistische benadering en het gebruik van de laatste technieken is De Blender daadwerkelijk een fabriek die beter is voor mens, planeet en het bedrijf.

– aldus Andy Joynson, Site Director

Op een slimme wijze versneld CO2 neutraal

Naast een duurzame aanpak op logistiek vlak, heeft Innocent drinks de duurzaamheid van de fabriek zelf onder de loep genomen:

  • de warmte uit de fabriek wordt hergebruikt
  • werken met 100% hernieuwbare energie, die in de nabije toekomst wordt gewonnen uit eigen zonnepanelen en windmolens
  • zorgen voor significante reductie van watergebruik en productie van afval
 

Rotterdam Food Hub als ideale thuisbasis

De keuze voor de locatie van De Blender in de Rotterdamse Haven is niet zonder reden. De centrale ligging zorgt ervoor dat de afstanden voor aanlevering van grondstoffen en distributie veel minder groot zijn. Daarnaast moet alle logistiek in en rondom de fabriek zero-emissie worden. Zo wordt de sinaasappelsap voortaan aangevoerd met elektrische 50-tons vrachtwagens. Hiermee zet Innocent drinks de eerste stappen in volledig duurzaam transport die als voorbeeld kunnen dienen voor andere bedrijven.

Werken in een gezonde fabriek

De vestigingslocatie van De Blender zorgt met meer dan 200 banen voor extra werkgelegenheid in Rotterdam en omgeving. De fabriek wil niet alleen beter zijn voor het milieu maar ook voor haar medewerkers. In het bedrijf geldt een hoge standaard voor de werkomgeving. Hiermee is De Blender de eerste WELL gecertificeerde fabriek ter wereld.

Betrokkenheid Rho Adviseurs

Als Rho Adviseurs zijn we trots dat we ook onze bijdrage hebben mogen leveren aan de realisatie van deze bijzondere ontwikkeling. Innocent drinks en Van Aken Architects hebben o.a. de coördinatie van de vergunningen aan ons toevertrouwd. Ook zijn we gevraagd voor het opstellen van de ruimtelijke onderbouwing, de melding Activiteitenbesluit en de aanvraag Wabo milieu.

Daarnaast hebben wij samen met innocent drinks, Havenbedrijf Rotterdam, Omgevingsdienst Haaglanden en de Provincie Zuid-Holland een bijzondere prestatie geleverd: in dit project is de eerste, grote Wet natuurberschermingsvergunning afgegeven na de uitspraak van de Raad van State van mei 2019.

Door de vergunningen slim in te steken en te zorgen voor goede afstemming met de stakeholders en bevoegde gezagen, kon in het eerste kwartaal van 2020 gestart worden met de bouw.

Anne van Hagen Adviseur Vergunningenmanagement