We zijn door naar de finale!

Wij zijn geselecteerd voor de tweede ronde van de Eo Wijers-prijsvraag in Oostelijk Flevoland. Samen met VOIDS strategy, urbanism & landscape vormen wij een gecombineerd ontwerp- en onderzoeksteam. In ons plan 'De Flevotoop' presenteren bij onze visie voor Oostelijk Flevoland.

Over de Eo Wijers Stichting

Vanuit de missie ‘stimuleren van ruimtelijke kwaliteit op regionaal niveau’ is de Eo Wijers Stichting al jarenlang een pleitbezorger voor de inzet van het regionaal ontwerp bij de aanpak van bovenlokale vraagstukken. De stichting heeft al meerdere fameuze prijsvragen georganiseerd met innovatieve ontwerpen als resultaat. Het doel is: een creatieve impuls geven aan een gebied of regio door inzet van multidisciplinaire teams.

De 12e Eo Wijers-prijsvraag “Waar Wij Willen Wonen” is op zoek naar vernieuwende visies op de toekomst van steden en landschappen in het licht van klimaatadaptatie en natuurverbetering. De prijsvraag richt zich dit jaar op de regio’s Achterhoek, Oostelijk Flevoland, Rijn-Maasmonding en Midden-Zeeland. Onze inzending richt zich op Oostelijk Flevoland.

 

Onze visie voor Oostelijk Flevoland

We transformeren de haperende Flevomachine tot een veerkrachtige Flevotoop. Centraal in de uitwerking staan 9 bijzondere typologieën en een slimme update van het watersysteem. Hiermee worden unieke woonplekken en de landbouw met elkaar verweven en vormt zich een aantrekkelijk en toekomstbestendig landschap dat plek biedt aan boeren, burgers en buitenlui. Benieuwd naar onze inzending voor Oostelijk Flevoland? Klik hieronder voor ons volledige voorstel.

De opgave voor Flevoland

Naast het bodem- en watersysteem in het landschap is ook de relatie van Flevoland als metropoolregio met de rest van Nederland een aandachtspunt. Het verzoek van de jury is om het aantrekken van nieuwe bewoners (buitenlui) in de volgende ronde nog verder uit te werken. Ook is een strategie voor lege erven in het middengebied nodig. We gaan graag aan de slag met de verdere uitwerking van ons voorstel!

De uitgebreide reactie van de jury is hier in te zien.

Ons team

Ons ontwerp- en onderzoeksteam bestaat uit Thijs de Boer, Johan van Ling, Charlotte van der Woude, Fruzsina Kovacs van VOIDS strategy, urbanism & landscape en Guido van Loenen, Stefan la Grand, Dick Scholtus van Rho Adviseurs.