Landgoed Willemshoeve – landbouw verbonden met lokale gemeenschap

In gemeente Soest is in maart 2023 het bestemmingsplan voor Landgoed Willemshoeve vastgesteld. In de gemeenteraad klonken lovende woorden over het initiatief, de ambitie en het doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers. En het resultaat mag er dan ook zijn!

Landgoed Willemshoeve is een bijzonder initiatief op een bijzondere plek. Het is een historisch landgoed, geworteld in de lokale gemeenschap. Alles draait hier om aandacht. Aandacht voor natuur, landbouw en duurzaamheid, aandacht voor elkaar en voor jezelf. Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten, waar ze kunnen samenwerken, ontspannen en zich ontwikkelen.

Het landgoed is bijna 200 jaar koninklijk eigendom geweest. In deze bijzondere gebiedsontwikkeling op de voormalige gronden van Paleis Soestdijk komen drie pijlers samen:

  • Dagbeleving: een zorginitiatief waar je gezien wordt, ook als je dementie hebt. Mensen met (gevorderde) dementie kunnen hier van een actieve en zinvolle dagbesteding genieten.
  • Herenboerderij: een coöperatieve boerderij onder leiding van een boerin, waar leden worden uitgenodigd een actieve bijdrage te leveren aan de productie van duurzaam voedsel, met oog voor mens, dier en natuur.
  • Groeipunt: een plek waar mensen kunnen leren, zichzelf te ontwikkelen en waar ruimte is voor ontmoeting, ontspanning en bezinning.

Landgoed Willemshoeve is een schoolvoorbeeld van bestaande bedrijfslocaties die een nieuwe functie krijgen!

 

Rolmodel voor vernieuwing

De Herenboerderij ‘Willemshoeve’ is een onderdeel van de landelijke organisatie Herenboeren. Een Herenboerderij is een nieuwe vorm van landbouw: een duurzaam, kleinschalig, coöperatief, gemengd bedrijf. Een coöperatieve organisatie waarbij burgers samen eigenaar worden van de boerderij. Op de boerderij telen en produceren ze groenten, fruit, aardappelen, eieren en vlees onder leiding van een professionele boerin en boer – voor alle leden uit de directe omgeving. Zo wordt de boerderij heel tastbaar onderdeel van de lokale gemeenschap.

De rol van Rho Adviseurs

Voor deze ontwikkeling hebben wij het bestemmingsplan opgesteld, geadviseerd over juridische zaken en natuur-inclusieve inrichting van de agrarische gronden. Daarbij hebben wij het proces begeleid tussen de initiatiefnemers, gemeente, provincie en andere adviesbureaus.

We kijken terug op een buitengewone samenwerking, dankzij gedreven initiatiefnemers en een actieve houding van de gemeente. Met een prachtig gezamenlijk resultaat: een breed gedragen gebiedsontwikkeling met een maatschappelijk en economisch uitvoerbaar plan!

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op de website: www.landgoedwillemshoeve.nl.

Wij zijn trots dat wij hieraan mochten bijdragen en wensen de initiatiefnemers en leden van het landgoed veel succes en geluk op dit prachtige landgoed!

Rho Adviseurs

Heeft u een vraag over dit project? Neem contact op met Luuk