Landelijk gebied

Landelijk gebied

Het landelijk gebied van Nederland is veel in het nieuws. Stikstof, circulaire landbouw en biodiversiteit zijn enkele actuele thema’s die samenkomen in wat we de ‘transitie van het landelijk gebied’ noemen. Dit vraagt om een andere manier van plannen maken voor het landelijk gebied, door inzet van een gebiedsgerichte aanpak. Een werkwijze die wij inmiddels met succes toepassen.

De verandering

Het flexibele bestemmingsplan voor het buitengebied is niet meer voldoende. Nieuwe instrumenten doen hun intrede; de omgevingsvisie, het programma en het omgevingsplan.

Ook de wijze waarop ontwikkelingen worden opgepakt en gerealiseerd verandert. Steeds vaker staan nieuwe partijen op, die zeggenschap over hun eigen buitengebied willen hebben. De regie ligt niet meer automatisch bij de gemeente of provincie, maar verantwoordelijkheden worden ook overgedragen. Dit vraagt een andere aansturing.

Rho Adviseurs denkt met u mee

Zowel op een slimme inzet van het nieuwe instrumentarium als op de werkwijze, kunt u Rho Adviseurs aanspreken.

Inmiddels hebben wij behoorlijk wat omgevingsvisies gemaakt voor plattelandsgemeenten, waarvan een aantal is doorvertaald naar omgevingsplannen. We experimenteren volop met het programma. Maar ook voor gebiedsprocessen in het landelijk gebied kunt u ons benaderen.

Een visie is het vervoermiddel om samen te bereiken wat we willen. Een middel waarmee we partijen verbinden, inspireren en in beweging brengen én waarmee we afspraken maken over hoe we met ons platteland om willen gaan.

Rho Adviseurs

Meer weten of advies nodig? Neem contact op met Martijn