De Post en de Nijverheid

Als Rho Adviseurs werken wij al decennialang aan ruimtelijke vraagstukken en projecten in de gemeente Dongen.
Dit keer mochten wij, in samenwerking met De Bunte Vastgoed Zuid B.V. en Cier Architecten het bestemmingsplan en de juridische procedure voor het project ‘De Post en de Nijverheid’ aan de Hoge Ham opstellen en begeleiden.
Een bijzonder project vanwege realisatie van een uniek woonconcept in centrum Dongen, met behoud van een stukje cultuurhistorie en met diversiteit aan flexibele functies.

De Post is een verwijzing naar het voormalige postkantoor aan de Hoge Ham. De Nijverheid komt voort uit het gegeven dat in de gebieden achter de Hoge Ham vroeger veel handel, industrie en ambachtelijke nijverheid plaatsvond. Aan de Hoge Ham werd gewoond in grote villa’s en aan de achterzijde werd gewerkt in ambachtelijke werkplaatsen.

 

Het winkelpand van de Scapino, het oude postkantoor en bijbehorende achterterreinen worden herontwikkeld met twintig appartementen en een commerciële plint. Het pand aan Hoge Ham (Kruidengilde Beex) blijft vanwege de cultuurhistorische uitstraling en kwaliteit behouden en wordt in de ontwikkeling opgenomen.

Bij de planvorming en het ontwerp is nadrukkelijk rekening gehouden met het verbeteren van de verbinding tussen de Hoge Ham en de parkeervoorzieningen aan de Dr. Willem Dreeslaan, het Looiershof, het Wilhelminaplein en het Wilhelminapark. De gevel van de commerciële plint krijgt een open karakter. Hierdoor ontstaat meer verbinding tussen binnen en buiten en een prettige en veilige verbinding die uitnodigt om doorheen te lopen. Zo wordt op een aantrekkelijke manier aangesloten op de nieuwe inrichting van de openbare ruimten die de gemeente Dongen onlangs heeft gerealiseerd.

Beelden: Cier Architecten bv

Meer weten? Neem contact op met Jos of Hidde